The full moon
19 september 2024 - Udawalawa, Sri Lanka
Maandag 16 september
Vanochtend gaat de wekker heel vroeg, want we worden opgehaald voor een safari. Iets voor half zeven komt de jeep voorrijden. We hebben een privé safari en rijden samen met de chauffeurs/gids naar de ingang van het Udawalawe park. Dit park staat vooral bekent om de grote populatie olifanten. Sri Lanka heeft maar liefst 26 nationale parken, verschillend van grootte en populaties aan dieren. In de buurt van Udalawalawe ligt ook het nationale park Yala. Een zeer bekend en gewild park, mede vanwege de grote luipaarden populatie. Helaas hebben wij er slechte dingen over gehoord en gelezen, namelijk dat ze met grote aantallen jeeps achter dieren aan zitten. Dat zien wij niet zitten, ondanks dat wij graag nog een keer een luipaard zouden willen zien. Daarom gaan we naar een wat kleiner en minder populair park. We vertellen de gids dat wij ook van kleinere/andere dieren en vogels houden, zodat hij kan helpen om deze te spotten. Nadat we kaartjes voor de entree van het park hebben gekocht, rijden we met de jeep het park in. We zijn nog geen tien meter onderweg of de chauffeur trapt op de rem: "kijk, roept hi,j een hagedis in de boom!" Daar houden we van, een gids met een scherp oog, dat beloofd veel goeds.
Het park is gevarieerd met delen met kleine bomen en struiken, maar ook met meren en waterplassen waar de nodige dieren komen om te drinken. Tijdens de rit zien we olifanten, herten, krokodillen, buffels en diverse soorten vogels. Ondanks dat het park bekend staat om zijn grote olifanten populatie, zien we er slechts enkele. Wel zien we een moeder olifant met twee kleintjes, die verrassend dichtbij de auto's voorbij wandelen [zie de video's]. Na een uur of drie onderweg te zijn, merken we dat het aantal dieren minder wordt. Dit heeft ermee te maken dat de dieren vroeg in de ochtend het meest actief zijn. We hadden afgesproken dat we een safari van drie uur zouden doen, dus dat komt goed uit.
Bij terugkomst in het hotel nemen we een verlaat ontbijt, waarna wij ons laten ophalen met een taxi. We gaan naar Tissamaharama (ook wel Tissa genoemd) een rit van zo'n anderhalf uur. We raken aan de praat met de chauffeur en vragen onder andere waar hij vandaan komt. Hij vertelt dat hij uit Udawalawe komt. We spreken onder andere over wat we al zoal gedaan hebben en wat we nog willen gaan doen. Hierbij geeft JeeJee aan dat hij graag naar Ratnapura (de stad waar edelstenen worden gevonden en verhandeld) wil vanwege de edelstenen. Hierop vertelt de chauffeur dat hij 's avond met vrienden in het meer en de rivier naar edelstenen zoekt. Hij geeft hierbij eerlijk toe dat dit illegaal is. Om edelstenen te mogen zoeken, heb je namelijk een vergunning nodig en die schijnt duur te zijn. Daarnaast is het volgens hem ook niet geheel ongevaarlijk, omdat er krokodillen zwemmen. Daarom moet er altijd iemand de omgeving in de gaten houden. We vragen wat hij zoal vindt en hij vertelt dat ze o.a. saffieren, maansteen en toermalijnen vinden. We vragen hoe dat dan gaat met de stenen die ze vinden. Hij vertelt dat een vriend van hem de stenen slijpt en polijst en dan proberen ze die te verkopen aan een handelaar. Maar volgens hem geven deze geen riante prijzen voor de stenen.
Zodra we aankomen bij het hotel in Tissa, vraagt de chauffeur of we wat edelstenen willen zien. Wij zijn inmiddels natuurlijk heel nieuwsgierig geworden. Hij haalt uit een zakje een stuk of tien verschillend gekleurde edelstenen, allemaal geslepen. Hij wil ons een steen geven en nodigt ons uit om een edelsteen uit te zoeken. Omdat we het een leuk verhaal en aandenken vinden, zoeken we een tweede steen uit en betalen hier uiteindelijk iets meer van 6 euro voor. We zijn nu een (rode) granaat en een (groene) toermalijn, maar vooral een mooi verhaal rijker.
Dinsdag 17 september
Het is vandaag niet alleen een hele warme dag, maar ook een bijzondere dag. Vanavond is het namelijk volle maan en dat betekent dat het in Sri Lanka vollemaansdag is oftewel Poya-dag. Dit is een van de belangrijkste religieuze dagen voor boeddhisten in het land. Deze dagen worden gevierd op elke vollemaansdag van de maand, en markeren verschillende belangrijke gebeurtenissen in het leven van Boeddha en de boeddhistische traditie. In Sri Lanka is elke Poya-dag een officiële feestdag, waardoor het een belangrijk moment is voor spirituele activiteiten en reflectie. Bij het ontbijt staat een tv aan waarop een geestelijke gebeden op lijkt te lezen. De jongedame vertelt ons dat het vandaag Poya is en dat dan alle boeddhisten naar de tempel gaan. Wij vragen of wij vandaag ook welkom zijn om een tempel bezoeken om getuige te kunnen zijn van deze gebeurtenis. Hierop geeft zij aan dat wij prima een tempel kunnen bezoeken en adviseert ons om vanavond naar een specifieke tempel in Tissa te gaan.
Na het ontbijt nemen we een tuktuk naar het meer van Tissa. Hier zien we honderden aalscholvers vlak boven het water vliegen, een duik nemen en weer opvliegen. Dit geeft een heel bijzonder beeld, wat we nog niet eerder hebben gezien. De jongedame in het hotel heeft ons getipt op een plek waar heel veel reuzevleermuizen in een boom zitten. Deze vleermuizen eten fruit en vliegen tegen zonsondergang allemaal uit om ergens fruit te gaan eten. Na een tijdje vinden we deze boom of beter gezegd bomen. Het is echt niet te geloven, maar er zitten per boom wel meer dan duizend vleermuizen. De bomen waar de vleermuizen in huizen staan in het water en worden omgeven door een soort waterlelies. Het is een prachtig plaatje om te zien.
Na een wandeling langs het meer gaan we op zoek naar een plek om te lunchen. Deze vinden we uiteindelijk bij de Smokey Kitchen. Een bijzonder restaurant waar een dame nog kookt op hout (vandaar Smokey Kitchen ;-). Op verschillende kookplaatsen staan aardewerkenpannetjes waar ze curries in aan het bereiden is. Wij nemen samen wat rotti met curry.
In de avond keren we terug naar het meer en wachten geduldig onder de bomen met duizenden vleermuizen. Naar mate de zon verder begint te zakken, merk je dat de vleermuizen onrustig beginnen te worden. Op enig moment beginnen wat vleermuizen de bomen te verlaten en voordat we het weten vliegen er duizenden vleermuizen weg. Allemaal op weg om ergens fruit te gaan eten. Na dit schouwspel nemen we een tuktuk naar het tempelcomplex Raja Maha Vihara. Daar aangekomen verbazen we ons over de drukte die er heerst. Aan de ene kant van de weg wordt er speelgoed e.d. verkocht (doet voor ons een beetje kermisachtig aan) en ook worden er weer bloemen verkocht om te offeren. Er lopen ook koeien op straat, eentje wordt zelfs bijna aangereden door een tuktuk, maar weet uiteindelijk ongedeerd het tempelterrein op vluchten. [zie filmpjes bij de video's]
Zodra wij onze slippers ergens buiten de tempel hebben achtergelaten, wandelen we het tempelcomplex op. Het is druk, maar iedereen is ook redelijk ingetogen. De mensen bidden voor de verschillende boeddha's die op het terrein staan of voor de enorme witte stoepa. Dit is een solide, koepelvormige bouwwerk dat de hemel en de aarde symboliseert. Ook worden op diverse plekken de bloemen offers neergelegd of wordt er wierook aangestoken. Het is een hele bijzondere gebeurtenis om mee te maken en om getuige van te mogen zijn.
Woensdag 18 september
We reizen vandaag door van Tissa naar Tangalle. We zitten met ons hotel niet ver van het strand, het is een kleinschalig hotel en alles is vrij nieuw. We zitten heel dicht bij het strand dus we maken in de middag een wandeling. Het is er werkelijk prachtig met palmbomen en er is helemaal niemand op het strand. Misschien komt dit wel doordat het enorm hard waait en de golven dusdanig onstuimig zijn, dat je hier niet kunt zwemmen. Het strand is bijzonder omdat groene zeeschildpadden hier nestelen, als je geluk hebt kun je ze zelfs overdag zien zwemmen.
Tijdens onze wandeling kunnen we het niet laten om op zoek te gaan naar schelpen. Ondanks het prachtige strand, is de schelpen opbrengst niet groot en bijzonder. De meeste schelpen zijn kapot of niet interessant. Gelukkig vindt Angélique nog wat kauri schelpjes, om de schelpenpot thuis (met schelpen van alle strandplekken waar we geweest zijn) aan te vullen. Op de terugweg gaan we bij een strandtentje zitten. Hier zitten drie Poolse jongemannen met hun eigen geluidsbox waarop luidschallende oostblok beats worden afgespeeld. Gelukkig gaat de muziek al snel qua volume omlaag, zodat wij rustig kunnen genieten van ons koude colaatje en sandwich.
' s Avonds eten bij een klein restaurant in de buurt van ons hotel, min of meer een restaurant bij mensen thuis. JeeJee heeft met de hoteleigenaar afgesproken dat we 's avonds schildpadden gaan kijken. De groene zeeschildpad nestelt namelijk in de avond of nacht op deze stranden. We hebben net het eten op wanneer we een seintje krijgen van de hoteleigenaar dat er een schildpad gesignaleerd is. Of we komen. We haasten ons terug naar het hotel en lopen samen met de eigenaar naar de turtle watch (het is inmiddels donker). De turtle watch bewaakt de nesten en neemt toeristen 's avonds mee om naar de nestelende schildpadden te kijken. We krijgen van de eigenaar een speciale zaklamp mee, die naast gewoon licht ook rood licht af kan geven. Dit is licht wat de schildpad niet kan zien en haar dus niet stoort en afschrikt. In eerste instantie zijn er zo'n vijftien mensen die mee het strand op gaan. De gids geeft ons duidelijke regels mee: niet teveel geluid maken, niet te dicht bij de schildpadden komen, telefoons uit en vooral geen zaklamp of licht van de telefoon gebruiken in de nabijheid van de schildpadden. We lopen achter elkaar aan het donkere strand op. Gelukkig is het net volle maan geweest en wordt het strand enigszins verlicht door het maanlicht. Het maanlicht achter de palmbomen, geeft prachtige plaatjes.
Na een 15 minuten over het donkere strand te hebben gelopen, komen we aan bij de schildpad. Met haar vinnen is ze een gat aan het graven, zodat ze daar later haar eieren in kan leggen. We worden gevraagd om op afstand te blijven, zodat we niet gestoord wordt. De gids geeft aan dat hij ons op een later moment in groepjes bij de schildpad zou laten kijken. Zo zitten we geduldig te wachten op het strand. Helaas heeft niet iedereen het geduld en/of de regels van de gids gehoord, waardoor er toch een keer een telefoon afgaat en iemand een zaklamp met gewoon licht aandoet. We mogen op enig moment komen kijken en zien de enorme schildpad van zo'n 1,5 meter groot druk gravend op het strand. Helaas lijkt het erop dat we haar toch gestoord hebben, want ze besluit het leggen van eieren te onderbreken en kruipt heel langzaam weer terug in zee. Dit geeft toch een beetje een vervelend gevoel, want dat was natuurlijk niet de bedoeling.
In de periode dat wij op het strand zijn, zijn er drie schildpadden aan land gekomen om te nestelen. Het blijkt dat de vrouwtjes schildpadden die geboren zijn op dit strand, weer terugkomen naar het strand om hier weer te nestelen. We vonden het enerzijds een heel bijzondere ervaring om te zien hoe deze enorme dieren aan wal komen om hier hun eieren te begraven. Anderzijds voelde het niet helemaal goed, omdat er uiteindelijk toch best veel mensen op het strand waren en we hiermee toch af en toe een schildpad lijken te storen, al verzekerde de gids ons dat het niet aan ons lag.
Donderdag 19 september
We starten de ochtend met een ontbijt op ons eigen balkon (wat een luxe). We krijgen weer een heerlijk Sri Lankaans ontbijt met fruit, een gebakken eitje, kokosroti en pannenkoekjes met kokos en suiker er in. Inmiddels is dit toch wel ons favoriete ontbijt, want anders krijg je witte getoaste boterhammen met boter en jam. Na het ontbijt starten we met een wandeling langs het strand. Dit keer lopen we de andere kant op in de hoop andere en/of mooie schelpen te vinden. Helaas heeft de zee ons vandaag niets te bieden. We lopen via een andere weg weer terug naar het hotel. Tijdens deze wandeling zien we nog wat vogels en mooie vlinders.
In de middag gaan we naar Tangalle waar we weer een heerlijk kopje cappuccino kunnen drinken met een lekker broodje erbij. Omdat goede koffie zeer schaars is in Sri Lanka, is dat voor ons toch steeds weer een geniet momentje. Daarna wandelen we wat door Tangalle en eten we 's avond vers gevangen rode mul op traditionele manier bereidt.